Fenntarthatóság
"Azt nevezzük fenntartható életformának, táplálkozási formának, tevékenységnek, amelyet végtelen számú generáció meg tud ismételni. "
A hagyományos szilvalekvár, almalé és hagyományos befőzési módszerek pontosan ilyen folyamatok, hiszen a szükséges termés és eszközök olyan alacsony ökológiai lábnyommal rendelkeznek, hogy számos generáció megismételheti, mint ahogy máig is ezt tesszük.
A mai pazarló világban, pazarlásunk következményeit tapasztalva fokozott hangsúlyt kapott a fenntarthatóbb, felelősebb életstílus kialakítása.
Mi az amivel tehetünk egy tudatosabb életért?
Mivel fogyasztói szokásaink alapját élelmiszer cikkek vásárlása képezi, valamint legnagyobb részben ezen fogyasztási szokások okoznak globális problémákat, így talán ezzel a leghatékonyabb kezdeni a változást.
Helyi/hazai termékek fogyasztása:
Minél rövidebb utat jár be az asztalunkig az étel, annál jobb nekünk és a környezetünk számára egyaránt.
Amire lehetőségünk van, vegyük meg termelőktől, gazdáktól, termelői piacokon, a nagy bevásárlóközpontok helyett.
Termékeink saját kertünkben, gondoskodással termelt növényekből/ gyümölcsökből készülnek.
Kevés feldolgozott élelmiszer fogyasztása:
Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb(mesterséges) összetevő legyen a termékben, amit a kosarunkba teszünk.
Vásároljunk kézműves termékeket, hagyományos módokon kiskereskedők által készített termékeket, melyeknél gyakran az alapanyag is a saját kertből, a saját gondozású fáról, növényről esetleg állattól kerül az elkészült termékbe.
Lekvárjaink, leveink minimális hozzáadott összetevőt tartalmaznak, egészséges és hagyományos feldolgozási móddal. Ha megfelelő szilvából készítjük a lekvárokat, hozzáadott tartósítószert és cukrot sem igényel a folyamat. Ezt megfelelő tudással és tájékozódással ügyesen lehet alkalmazni.
Mérsékelt húsfogyasztás, több növényi alapú étel:
A pazarláshoz nagymértékben hozzájárult az ember mohó mivolta. Manapság a nagyüzemi húsipar és az ehhez elegendő állatállomány tartása nagyobb kárt hoz mint hasznot.
Ha tehetjük fogyasszunk háztáji húst és állati eredetű termékeket, melyek fenntartható körülmények között készülnek, s az állatok is ily módon vannak nevelve.
Fogyasszunk minél több teljes értékű növényi terméket, szintén lehetőleg hazai termelőktől.
Fermentálás, befőzés, "tartósított" :
Tegyünk el minél több élelmiszert nyárról télre, vagy legalábbis arra az időszakra, melyet a növény nyersen már nem élne túl, így csökkentve a pazarlást és megelőzve, hogy a termés azon része, melyet már nem tudunk elfogyasztani kárba vesszen.
Tegyük el vagy vásároljunk télre befőtteket, savanyúságot, lekvárokat. Melyeknek legtöbb esetben magas az ásványi anyag, antioxidáns és vitamin tartalma.
+ Használjuk fel a maradékot!
A megmaradt vacsorát / ebédet gondold újra, használd fel egy új étel alkotásához, ízesítsd, színesítsd! Add hozzá a hűtő / szekrény maradékait.