Szilvás gombóc

2023.10.15

Nagymamáink kedvenc uzsonnája a szilvás gombóc. A legjobb felhasználási módja a szilvának, de most mutatunk egy receptet, mely a kiváló minőségű szilvalekvárral készül. Lekvárral a közepén a gombóc, sokkal krémesebb, homogénebb és tartalmasabb is. Ráadásul roppant egyszerű az elkészítése. Mutatom! 

Hozzávalók a gombócokhoz (ebből az adagból kb. 18 nagy gombóc készült)

  • 1 kg burgonya 
  • 400 gr liszt (érzékenyek használhatnak rizslisztet is)
  • 100 - 200 gr hagyományos sűrű szilvalekvár (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • fahéj
  • édesítőszer vagy cukor 
  • zsemlemorzsa 
  • 1-2 evőkanál olaj 


Elkészítés 

  • Meghámozzuk a burgonyát majd felkockázzuk. Addig főzzük míg már puha, de nem túl puha. Ha túlságosan megfő a burgonya az nem tesz jót a tésztának. A főzővízbe szükséges 1 kiskanál sót tenni.  A főtt burgonyát hagyjuk elhülni.

  • Miután már nem meleg a burgonya hozzáadjuk a 400 gr lisztet és kézzel összedolgozzuk. Ha a  burgonya felvette az összes lisztet, kézzel tenyérnyi golyókat formálunk belőlük. Érdemes lisztes kézzel dolgozni. A golyókat ezután kilapítjuk és rákanalazzuk a lekvárt ( én egy púpos kanálnyit helyeztem a tésztára). 

  • Ezután ismét gombócokat formálunk. A kész, töltött gombócokat forrásban lévő vízbe helyezzük. Miután felúsznak a víz tetejére, kivehetjük őket, elkészültek.

  • A kész gombócokat kis lángon, olajon aranybarnára pirított zsemlemorzsába forgatjuk.  A  zsemlemorzsa igény szerint helyettesíthető mandulával vagy dióval esetleg gluténmentes      morzsával, az érzékenyek vagy diétázók kedvéért. Ízlés szerint fahéjjal, fahéjas cukorral vagy édesítőszerrel tálalható. ( Én édesítőszerrel kevertem össze a fahéjat és azzal fogyasztottam.)

Fogyaszd egészséggel! Jó étvágyat!